Dag 28: laatste dag in Seoul

Vanochtend vertrekken we om half 5 naar het vliegveld. Na een vlucht van 11 uur komen we om 8 uur in de avond lokale tijd in Seoul aan. Als we bij de balie van ons hotel vragen of ze ons vanavond nog even naar het centrum brengen, kijkt de Koreaanse receptionist ons glazig aan. We zitten in de middle of nowhere en het centrum van miljoenenstad Seoul is minstens een uur rijden. Morgenochtend lukt het wel. Een hapje eten kunnen we nog net op de enige eetplek in de buurt met gaarkeuken en een paar locals. We eten wat de pot nog schaft.

De volgende ochtend brengt het hotelbusje ons vroeg naar Seoul. Na een metro-rit kopen we een busdagticket om in korte tijd toch een indruk van de stad te krijgen. Het Gyeongbokgung-paleis lijkt op de Verboden Stad in Beijing. Na een sneak preview wisselen bontgekleurde bewakers met dikke pantoffels de wacht. Op het plein staat een imposant standbeeld van King Sejong. Deze koning uit de Joseun-dynastie regeerde vanaf 1418 en is de grondlegger van de Koreaanse taal, die eerst een dialect van Chinees was. De taal bestaat nu uit slechts 28 karakters met elk hun eigen klank.

Omdat die karakters vooral bestaan uit rechte lijnen of cirkels, schijnt het een fluitje van een cent te zijn om Koreaans te leren. Seoul is een wereldstad propvol kleine mensjes. De kleurrijke straten en markten hangen vol met lampionnen, vlaggen en parasollen. Op loopkarren en afgeladen brommertjes worden hele huishoudens, grootverpakkingen, metershoge treeën verse eieren en prullaria vervoerd. Die brommertjes zoeven zelfs in de overdekte markten langs de opeengepakte kraampjes. Daar vind je verse groenten naast tweedehands bonthoedjes en verse fruitsalades naast slapende marktkooplui. Een aardig meisje bereidt een vers wokgerecht. De plaatselijke dansmariekes van 70 tot 80 jaar banen zich met trommels en tamboerijnen een weg langs onze gammele barkrukken.

Onze laatste dag benutten we volop! Wel moeten we wennen aan de drukte, sfeer en leefwijze in Seoul na de rust en het fantastische landschap in Nieuw-Zeeland. In een ongezellige snackbar eten we onze laatste, heerlijke maaltijd. Het schemert als we teruglopen door de drukke straten, op zoek naar een bus die ons terugbrengt naar ons hotel. Vanavond om half 11 vliegen we terug naar Nederland. Wat een indrukken deden we op in 28 dagen: het was een overweldigende en onvergetelijke reis. Geen mooier land dan Nieuw-Zeeland, welk land komt daar ooit overheen…
 

Trackback van jouw site.

Reacties (1)

  • Thomas Groenhart

    |

    Mooi!

    Reply

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Vul hier je naam en e-mailadres in.
Je krijgt dan een mailtje als we nieuws hebben!

Loading