Dag 19: van Franz Josef, Haast Pass & Queenstown naar Te Anau

Na een inactieve dag met slecht weer in Franz Josef popelen we om door te reizen. Iets over 8 vertrekken we met volle tank naar het zuiden. De route langs de gletsjers zou in de Tour de France niet misstaan. Ook nu stuurt onze navigatie ons 80 meter na een hairpin het ravijn in. Bij vertrek gaf ze nog aan dat de route naar Queenstown 1 lange weg van 282 km rechtdoor is.

In de bergen overheersen de wolken, maar in het dal trekt de lucht open en ziet Nieuw-Zeeland er weer prachtig en kleurrijk uit. Langs riviertjes en de kust passeren we Lake Parenga, met 3 toeristen en een opa die zijn kano op een flowerpower-bus vastbindt. We hebben ook de 1e sandfly-beten al weer te pakken. Lake Moeraki is het laatste meer voor de kust. Bij Knights Point, een uitzichtpunt aan de kust, zijn we nog maar 1.700 km verwijderd van Tasmanië. In het zuidwesten ligt de Antarctic. The large expanse of the Southern Ocean with its frequent stroms has a powerful influence on this coastline, lezen we op een informatiebord. The southwest of NZ is a great wilderness, snow capped mountains, rivers of ice, deep lakes, unbroken forests en tussock grasslands. In totaal 10% van NZ, 2,6 miljoen hectare, behoort tot UNESCO’s beschermde gebieden.

Bij het ruige strand van Ship Creek verlaten we de West Coast, rijden langs Haast River en over Haast Pass. Het groene landschap verandert in geelbruine vegetatie en de temperatuur loopt op. In Makarora lunchen we en halen foldertjes in het Visitor Center. De route gaat verder langs het overweldigend mooie Lake Wanaka en Lake Hawea. Deze meren ontstonden in de oertijd door gletsjers en dat verklaart de diepblauwe kleur van het water van de Southern Lakes. In Wanaka doen we boodschappen. Aan het meer rusten we uit aan met een stel vogels en genieten van de besneeuwde bergtoppen. Na dit idyllische oponthoud nemen we een binnenweg via Cardrona naar Arrowton. De weg kronkelt omhoog en eindigt met een weids uitzicht op Lake Wakatipu, Frankton en Queenstown. In The Pub, een hippe bar aan het meer in Queenstown, drinken we een pint. We besluiten eerst naar Glenorchy te rijden. Met nog een week te gaan willen we vanavond ook in Te Anau uitkomen. Dus boeken we alvast een hotel met een late check-in.

De route naar Glenorchy aan Lake Wakatipu is overweldigend mooi en sereen. Rondom het langste meer van NZ (85 km) vind je slechts een handjevol dorpjes en nauwelijks bewegwijzering. De weg slingert eindeloos omhoog en omlaag door het ongerepte land met vergezichten op bergen, sneeuw en kraakhelder water. In Glenorchy, waar de tv-serie Top of the Lake werd opgenomen, waan je je bij de toegangspoort tot het paradijs. Elisabeth Moss won een paar weken geleden een Golden Globe voor haar rol in die serie. Het decor past bij mysterieuze vertellingen over mensen die in het water verdwijnen, Maori-mythologie, de reus Matau en het snel stijgen en dalen van de waterspiegel. Ook de zwarte tovenaar Saruman van Lord of the Rings zetelde hier én de paarse koe van Milka. Dit fantastische uitzicht op bergen, Lake Wakatipu en Southern Lakes staat met stip op nummer 1 in onze Top 5 van NZ!

Daarna geeft JW plankgas: over 2 uurtjes kunnen we in Te Anau zijn. Tot de harde wind – of toch reus Matau – een gigantische boom vlak voor Queenstown velt. De takken vliegen ons om de oren. De receptie van een motel blijkt zwaar beschadigd en een geparkeerde auto total loss. Omdat de enige route naar Te Anau ruim 2 uur plat ligt, komen we pas na middernacht in Amber Court Motel aan. De scenic route zien we dus alleen bij nacht. Gelukkig heeft de receptie de kamer voor ons opengelaten. Zo gaan we laat slapen, vol van een prachtige en lange dag.

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Vul hier je naam en e-mailadres in.
Je krijgt dan een mailtje als we nieuws hebben!

Loading