Dag 6: kiwi’s & Waipoua (Kauri) Forest

Het is weekend! Dus mogen we uitslapen, maar we zijn beiden om half 8 wakker. Dat komt door het geluid van de zee onder ons raam, dus heel vervelend is het niet. Na een ontbijt op bed (ice coffee en perzik-beignet van de 4 Square) lopen we naar het strand. Ook de buurman vertrekt net met zijn trailer en boot voor een rondje varen. Er zijn hier nauwelijks havens en dus ook geen exploitanten. Boot en trailer zet je op je oprit en wil je een stukje varen, dan ben je zo en route.

Over de rotsen en door het wassende water lopen we naar een stil stuk strand. JW, wijs geworden bij Red Beach, stelt voor zo ver mogelijk van het water af te gaan zitten. Hij haalt een cappuccino bij de snackbar in onze baai, we lezen een boek en zonnen een uurtje met factor 30. De zon brandt hier fel. Ook het weer kan snel omslaan, prachtig om te zien hoe de wolken razendsnel vanuit zee opduiken en de heuvels in mist hullen. Omdat onze receptie niet continu bemand is, rekenen we alvast af voor morgen. Naast de kerstboom met cadeautjes doet JW een confessie: we took a spoon, sir. Dat vindt de receptionist keurig en hij voegt JW toe dat het niet erg is.

Waipoua Forest aan de westkust is volgens JW maar een uurtje rijden. We kunnen dus mooi een beetje op tijd terug zijn, denkt Fen. De navigatie geeft echter 3 uur reistijd aan. JW heeft een trek naar Kauri-bossen. We zagen al menig bos, Waipoua Forest is anders. JW is ook blij met onze Nissan: mijn witte kanjer noemt hij hem. Fen vindt het vooral een middenklasser, met wel een handig vakje in het plafond. Na uren rijden over one way bridges in een ongerept landschap vinden we een uitspanning die open is. JW begint een praatje met een NZ’se vrouw met luide reggae-muziek in haar auto. Hij weet ook steeds beter hoe hij dat aan Fen moet rapporteren. Ik begon mijn gesprek met de mevrouw om 15.15 uur en zei dat het heet was. De lunch smaakt heerlijk. Fen is wel blij met haar natte doekjes voor onderweg. Die komen goed van pas na de dixie of HUDO (zelf gefabriceerd toilet op padvinderskampen).

Voorbij Kohukohu nemen we de ferry over de rivier. Daar neemt een kleine gezette NZ’er net een pinguïn-duik vanaf de steiger. JW raakt aan de praat met Pursey: zij is net bij de begrafenis van haar oom geweest en die duurde 3 dagen. Ze heeft 4 van haar 8 kinderen bij zich. Haar dochter van 11 kan mooi zingen, zegt ze, maar daar heeft het meisje nu geen zin in. Als Fen vraagt of we nog genoeg benzine hebben antwoordt JW: het valt me op dat wij steeds vaker dezelfde dingen denken. Onze dagelijkse levensbehoeften zijn ook het enige waar we ons hier druk om hoeven te maken.

Pas op, overstekende schoolkinderen, lezen we op een bord. Maar een school of huis zien we niet en het is uitgestorven. Wel is de weg keurig geasfalteerd en er staan hekjes voor het vee. Maar waar zijn de bewoners, bijvoorbeeld degenen die die paaltjes in de grond zetten?

Bij Omapere wandelen we naar de kust met sand dunes, een azuurblauwe zee en exotische begroeiing: bijna het paradijs, zo mooi. Bij de ingang zit een oude man in de auto met een bord van de Lions Club. Deze groep oudere heren post hier bij toerbeurt om vandalisme en diefstal door jeugd te voorkomen. We storten wat dollars in de pot voor dit goede doel en horen van de oude man dat hij in Nor Brubbènt heeft gewoond. Zijn first wife was Dutch. De rest van zijn levensverhaal is te lang om hier uit de doeken te doen.

De grootste boom in Waipoua Forest, Tane Mahuta, staat gewoon langs de SH12. Een bordje Dogs eat kiwis wijst erop dat honden aan de lijn moeten blijven. Anders eten zij de kiwi (vogel) op. Fen vindt dat het parkje rond de boom wel wat weg heeft van de tropische tuin in Artis: overal dezelfde loopbruggen en het ruikt er net zo. Over een onverharde weg rijden we naar het info center. Die is al dicht. Fen rookt daar in het forest (veilig) haar laatste sigaret. Om half 10 zijn we thuis. Vandaag deden we de westkust. Morgen moeten we om 9 uur aan de oostkant zijn voor Bay Of Islands!

Trackback van jouw site.

Laat een reactie achter

Blijf op de hoogte

Vul hier je naam en e-mailadres in.
Je krijgt dan een mailtje als we nieuws hebben!

Loading